Make your own free website on Tripod.com

Dagboek Annelies Vervoort

Start ] Maandag ] Dinsdag ] [ Woensdag ]


Woensdag

Lezingen met als toetje een jeepsafari

 

Als we ’s morgens de klei verwijderen, zien we dat de huid eronder oranje is geworden. Niet iedereen in mijn gezelschap is daar even blij mee. De voormiddag begeven we ons naar de grote zaal waar we de eerste nacht aankwamen.  Daar luisteren we naar de betogen van de minister van Ontwikkelingssamenwerking, de gouverneur en de voorzitter van het Polisario-front. Deze mannen vertellen hun verhaal in Frans of Arabisch en dan wordt het voor de Walen en de Vlamingen apart nog eens vertaald. Gezeten op een dun tapijtje lijken de uren een eeuwigheid te duren.Het Polisario wil dat de Marokkaanse troepen wegtrekken uit de Westelijke Sahara, zodat alle vluchtelingen kunnen terugkeren naar hun eigen land.

  Om 13 uur vertrekken we met 11 jeeps, met telkens tien personen, naar Tifariti. Dit is een plaats in het gebied dat de Sahraoui’s (bevolking van de Westelijke Sahara) al terug veroverd hebben van de Marokkanen.

Het is een zeer vermoeiende trip, want er zijn geen wegen, we rijden dwars door de grote vlakten. De grond is er flink hobbelig en we zien alle hoeken van de jeep. Onderweg is er enkel zand, hier en daar een dor struikgewas of wat stenen en ook enkele kamelen. De rit duurt tien héél lange uren.